Jedriličarski klub Delfin Tivat / Yachting Club Delfin Tivat
+382.69.606.617
delfin.jk@gmail.com

NEWS

Luštica Bay Under 21 EurILCA European Championships and European Open Trophy 2021

EP u Tivtu: Vjetar ostavio jedrilice na kopnu

Od početka takmičarskog programa Otvorenog prvenstva Evrope u olimpijskim klasama za jedriličare do 21 godine vjetar je u uvali Trašte mrsi konce organizatorima i takmičarima. Nakon jučerašnjeg predaha u borbi za uslove i tri odjedrene regate, današnji, treći kvalifikacioni dan obilježila je bonaca, toliko neumoljiva da nije bilo ni pokušaja izlaska na more. Regatni odbor nekoliko puta je isplovljavao I propitivao uslove na moru, ali vjetra jednostavno nije bilo.
Umesto velikih borbi za plasman u zlatnu grupu kod jedriličara, odnosno za pobedničko postolje i što bolji plasman kod jedriličarki, vetar, koga nije bilo tokom čitavog dana, ostavio je jedrilice na kopnu.

Za razliku od prvog dana, kada su vremenski uslovi (velike oscilacije u snazi vjetra, koje su se kretala dva do 25 čvorova), izvojevale pobjedu nad takmičarima i organizatorima, pa ni jedne regata nije završena iako su startovale dvije, drugi dan je bio savršen. Vremenski uslovi za jedrenje su bili idealni, uz maestral jačine od sedam od 12 čvorova odjedrene su tri regate s napetom borbom u obje konkurencije – ILCA 7 (jedriličari) i ILCA 6
(jedriličarke).

Nakon dosadašnja tri jedrenja i protesta, objavljeni su i zvanični rezultati dosadašnjeg toka takmičenja. Regatni odbor planove prilagođava situaciji, pa su za sutra u planu još tri kvalifikaciona jedrenja, nakon kojih će jedriličari biti podijeljeni u zlatnu i srebrnu grupu. Jedriličarke borbu za pobjedničko postolje i što bolji plasman na Evropskom prvenstvu nastavljaju u istom sastavu, bez podjela u prethodno spomenute grupe.

Lidersku poziciju u konkurenciji jedriličara u klasi ILCA 7 drži Leopoldo Bareto Haške iz Španije. Na drugom mjestu je Ćezare Barabino iz Italije, a na trećem Mihal Krasodomski uz Poljske. U konkurenciji jedriličara do 19 godina, prvo mjesto je trenutno u rukamaMihala Krasodomskog iz Poljske, drugi je Teodoro Midlton iz Norveške, a treći Tomas Flašon iz Francuske.

Što se jedriličara iz regiona tiče, Božidar Golubić iz Hrvatske je na koti 18, Bruno Gašpić je na 24. mjestu, a njegov sunarodnjak Antun Tomašević je na koti 32. Nikola Banjac iz Srbije je 37, Ilija Marković iz Crne Gore 51, Antonio Marendić iz Hrvatske je 60, Marko Petković iz Srbije 76, Stefan Anđelić iz Crne Gore 77, a Danilo Bešić iz Srbije zauzima 79. poziciju.

Antun Tomašević je trenutno deseti u kokurenciji jedriličara do 19 godina, dok je Antonio Marendić 17, Stefan Anđelić je na koti 26, a Danilo Bešić je na 28. mjestu.

Nakon tri regate u konkurenciji jedriličarki, u klasi ILCA 6 lidersku poziciju drži Marilena Makri sa Kipra, djevojka koja će biti učesnica Olimpijskih igara u Japanu. Na drugom mjestu je Anja Von Almen, a na trećem Rosin Budet, obje iz Švajcarske.
Od djevojaka iz regiona Ursula Balas iz Hrvatske je koti 12, Katarina Boja iz Srbije je trenutno na 24. mjestu, Carla de Karina iz Hrvatske na 40, Ana Jovanović iz Srbije na 44. mjestu. Što se tiče predstavnica Crne Gore, Jana Jakšić zauzima 46., a Anja Lučić 47. poziciju.

Šampionat se nastavlja 14. juna kada su na programu tri nove kvalifikacione regate, što će odlučiti plasman jedriličara u klasi ILCA 7 u zlatnu i srebrnu grupu. Jedriličarke u kompletnom sastavu nastavljaju borbe za pobjedničko postolje i što bolji plasman.

EP u Tivtu: Odjedrene tri regate

Drugi kvalifikacioni dan Evropskog prvenstva za jedriličare do 21 godine u olimpijskim klasama, koje se jedri u uvali Trašte u Tivtu od 9. do 16. juna, protekao je u užarenoj sportskoj atmosferi uz realizaciju planiranog- odjedrene su tri regate u klasama ILCA6 i ILCA7.
Za razliku od prvog dana kvalifikacija, kada su vremenski uslovi uz velike oscilacije u snazi vjetra od dva do 25 čvorovi odnijeli pobjedu nad takmičarima i organizatorima, pa ni jedna regata nije završena, drugi dan su obilježili idealni uslovi na moru.

Po maestralu jačine od sedam od 12 čvorova, ostvaren je jučerašnji plan Regatnog odbora da sa današnja tri jedrenja djelimično nadoknadi prvi kvalifikacioni dan, a velika borba se vodila u obje konkurencije – ILCA 7 (jediličari) i ILCA 6 (jedriličarke).
Nakon tri regate, lidersku poziciju u konkurenciji jedriličara u klasi ILCA 7 po preliminarnim rezultatima drži Leopoldo Bareto Haške iz Španije. Na drugom mjestu je Ćezare Barabino iz Italije, a na trećem Mihal Krasodomski iz Poljske.

U konkurenciji jedriličara do 19 godina, prvo mjesto je trenutno u rukama Mihala Krasodomskog iz Poljske, drugi je Teodoro Midlton iz Norveške, a treći Tomas Flašon iz Francuske.
Kada je riječ o jedriličarima iz regiona, Božidar Golubić iz Hrvatske je na koti 18, Bruno Gapšić je na 23. mjestu, a njihov sunarodnjak Antun Tomašević zauzima 31 poziciju. Nikola Banjac iz Srbije je 36., crnogorski reprezentativac Ilija Marković je 42., Antonio Marendić iz Hrvatske je 52.,

Marko Petković iz Srbije je 65., Stefan Anđelić iz Crne Gore 66., a Danilo Bešić iz Srbije zauzima 68. poziciju. Antun Tomašević je trenutno deseti u kokurenciji jedriličara do 19 godina, dok je Antonio Marendić 13., Stefan Anđelić 22., a Danilo Bešić zauzima 23. mjesto.

Nakon tri regate u konkurenciji jedriličarki, u klasi ILCA 6 lidersku poziciju drži Kjara Benini Florijani iz Italije, a na drugom mjestu je 19-godišnja Kipranka Marilena Makri, djevojka koja je obezbijedila učešće na Olimpijskim igarama u Japanu, Na trećem mjestu Anja Vom Almen iz Švajcarske.
Treba naglasiti da jedriličarke nastavljaju borbu do kraja Evropskog prvenstva sa istim brojem takmičarki, dok će jedriličari nakon posljednjeg dana kvalifikacija biti podijeljeni u zlatnu i srebrnu grupu. Od djevojaka iz regiona najuspješnija je Ursula Balas iz Hrvatske, trenutno na koti 13. Katarina Boja iz Srbije zauzima 24. mjesto, Carla de Karina iz Hrvatske na 40., Ana Jovanović iz Srbije na 44., crnogorska reprezentativka Jana Jakšić na 46., a njena klupska drugarica Anja Lučić na 47. mjestu.

Šampionat se nastavlja 13. juna kada su na programu nove tri regate kvalifikacija. Regatni odbor start prvog jedrenja, shodno prognozama vremena, planira u 12 sati. Sutrašnji rezultati odrediće u klasi ILCA 7 plasman jedriličara u zlatnoj ili srebrnoj grupi.

EP: Vjetar od 2 do 25 čvorova zaustavio jedrenje

Počelo je Evropsko prvenstvo u olimpijskim klasama za jedriličare do 21 godine, koje se održava u Tivtu, u zalivu Trašte.
Prvi dan takmičenja je donio mnogo uzbuđenja, veliku borbu sa vjetrom i vremenskim uslovima u kojoj je na kraju pobjedu izvojevalo vreme, koje je uspjelo da zaustavi takmičare da stignu do cilja, iako su dva puta u toku dana kretali sa starta.

Prvi start uz zapadni vjetar jačine od pet do osam čvorova je krenuo oko 13 sati. Startovale su jedriličarke u klasi ILCA 6 i obje grupe jedriličara u klasi ILCA 7.

Međutim, sredinom regate, jačina vjetra je naglo oslabila, pala je ispod dva čvora, pa je jedrenje zaustavljeno. Poslije dva sata čekanja, uz pomjeranje regatnog polja, ponovo je dat start, krenule su jedriličarke u klasi ILCA 6 uz zapadni vjetar gotovo idealne jačine od šest do
osam čvorova, uz tendenciju jačanja.

Međutim, vjetar se jeste pojačao, ali je dostigao olujnu brzinu od 26 čvorova, uz okretanje na severezapadnjak. Situaciju je dodatno poremetila kiša sa grmljavinom, pa je Regatni odbor donio jedinu moguću odluku – da prekine prvi dan takmičenja.
Šampionat se nastavlja 12. juna. Prema planu, trebalo bi da se odjedre tri regate. Organizatori i jediriličari se nadaju da će u danu koji slijedi bog vjetra Eol biti nakloniji.

Za uloženi trud, napor i hrabrost prilikom olujnih udara vjetra, svi učesnici takmičenja danas su i pobjednici. Čestitke zaslužuju i organizatori, koji su se zajedno sa jedriličarima za uslove na moru “borili” od 11 do 18 sati. Sutrašnji raspored jedrenja zavisiće od prognoze vremena, koja je, po riječima predsjednika Regatnog odbora EECU21 2021 Tivat, potpredsjednika EurILCA, Zlatka Jakelića, za naredne dane obećavajuća.